Svenskt-svenskare-svenskast?
Okej, jag säger nog ganska ofta att något är det godaste som finns. Men det här tar nog priset:
Jag och min syster sympatiserade alltså med regnet, valde att stanna inomhus och baka kanelbullar. Helt enkelt oslagbart. Här är receptet jag brukar använda. Det blir i princip alltid riktigt bra!
Kanelbullar ca 40 st
Deg:
- 150 g smör/margarin
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst för söta degar
- 1 dl socker
- 1/2 tsk salt
- 2 tsk (eller mer!) nystött kardemumma
- Ca 1,4 l vetemjöl
Fyllning:
- 100 g rumsvarmt smör/margarin
- 1 dl socker
- 2 msk kanel
Ägg
Pärlsocker
Gör såhär:
Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt)
Smula ner jästen i en degskål på 3-4 liter. Häll över degvätskan och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt och kardemumma.
Mät upp mjölet (luftigt, packa inte!) i ett litermått.
Tillsätt mjölet men spara ca 1/2 dl till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt ca 5 min med maskin eller 10 min för hand tills degen känns smidig och släpper från bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 30-35 min.
Ta upp degen och knåda den smidig på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar och kavla ut varje del till en avlång platta.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop och skär varje rulle i 10 delar. Lägg bullarna i formar eller på bakplåtspapper och tryck lätt i mitten på varje bulle.
Låt jäsa 40 min till.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker
Grädda i 250 grader i 5-8 min tills de är lagom bruna och fina,
Låt bullarna svalna på galler under bakduk
Ät bullarna halvvarma med ett glas kall mjölk!