Ut på äventyr

Hej på er!
Nu kommer ni inte höra av oss på ett tag eftersom vi åker iväg på vår åtta dagar långa drömresa för tillfället! Noosa, Hervey bay, Fraser Island och Airlie beach/Whitsunday islands står på schemat. (Behöver vi säga att vi är taggade till tänderna!?) 
Vi hörs när vi kommer hem!
 
PS: Igår var vi på vad som sannolikt var det mäktigaste fyrverkeriet vi båda sett, 20 minuter konstanta jättefyrverkerier över Brisbane river med spegling i skyskraporna. Makalöst! 

Sjukvecka och långgrunt

Sådär, nu kanske vi skulle ta och uppdatera lite här igen.
 
När vi hade kommit hem från Sydney var Sara sjuk och efter en springtur visade det sig att inte heller Hedvig hade klarat sig undan de australiensiska virusen. Vi har därför varit allmänt sänkta i vårt allmäntillstånd den senaste veckan och inte orkat göra så mycket (utöver att smitta folk på jobbet där väldigt många tycks vara sjuka, det känns inte som en slump att  vi åkt på något vi också).. På onsdagen efter att vi hade kommit hem var vi trots allt ute på universitetet här och delade ut våra enkäter för studentpopulationen. Vi fick en smärre chock eftersom vi räknat med att "förhoppningsvis" lyckas dela ut iallafall 150 stycken på tre kurser. På onsdagen hade vi träffar med två av tre kontaktade föreläsare, varav den första hade sagt att han skulle lägga ut info på kursens hemsida men att det sannolikt inte skulle vara så många studenter där eftersom det inte är så många som kommer på  föreläsningen. Efter att väldigt nervösa ha stått utanför föreläsningssalen innan vi fick komma in hamnade nog hjärtat mer eller mindre i halsgropen när vi kom in i föreläsnings"teatern" och insåg att där satt nog nära 250-300 personer. Vi hade räknat med att där kanske skulle vara 50.... Vi fick dra vår information på engelska i mikrofon (vi överlevde) och lyckades sedan dela ut varenda enkät vi hade med oss, de tog tom slut så att vissa inte fick.. Efter det fick vi snabbt kila till jobbet och printa ut fler för att kunna ha något med oss till nästa kurs med studenter. De var dock något mer väntade till antalet och vi fick in några stycken där. Efter att ha ägnat någon dag åt datainmatning (vi var sjukt snabba!) så insåg vi att av alla säkert 250 vi hade delat ut så var det runt 160 som vi faktiskt kunde använda, efter att ha sållat bort enkäter med ogiltiga godkännanden, otydbara adresser, samt en och annan snopp (ja, nu skrev vi snopp på bloggen och ja, det var 18-åriga universitetsstudenter. Vi var också chockade..)
 
Resten av veckan förflöt med databearbetning, kurering av sjukdom samt ett par lugna eftermiddagar i skuggan nere vid "lagunen", det anlagda pool/strandområde som finns i centrala Brisbane, palmer, sandstrand, strandliknande pool, rubbet. 
I lördags tog vi dessutom en tur till Wellington Point Beach, vilket ligger ca 2,5 mil utanför Brisbane men med kollektivtrafik tar det ca 1,5 timme att ta sig dit... När vi kom fram var vi därför hungriga och bestämde oss för en ordentlig frukost/brunch/lunch/andra frukost, den såg ut såhär:
 
 
Väl på "stranden" hade förväntat oss mer sandstrand men det var mer av grässtrand, lite sumpstrand samt lite sandstrand men inte så fin sand. Dock hade vi läst oss till att tidvattnet skiftar så mycket att man kan gå över till en ö ute i havet när det är ebb. När vi kollade på tidvattenprognoserna såg det inte ut som att vi  skulle lyckas vara med om det där, men helt plötsligt när vi ligger i skuggan och låter vår solkräm sjunka in (inget solande här inte!), så ser vi hur vattnet liksom bara försvinner och lämnar efter sig en lång sandgata ända ut till ön. Vi packade  ihop våra pinaler och började därför traska hela vägen ut. Med något smärtande fötter pga alla snäckor, snäckskal och andra djur som ju faktiskt finns på havsbotten som plötsligt utgjorde vår gångväg så var vi till slut på ön, tog oss ett varv runt den och promenerade sedan tillbaka. Minst sagt en aning häftigt med naturens krafter och förmågor.
 
Vägen ut
 
Jätteblå maneter, tyvärr omöjligt att fånga färgen på bild
 
Utsikt från lilla ön
 
(de solskyddade) Vandrarna
 
När vi väl kommit  iland var det dessvärre inte så mycket vatten kvar alls utan hela strandlinjen var plötsligt torrlagd. Vi tillbringade därför ytterligare en stund i skuggan innan vi tog oss en fika och åkte hem. Inget badande för oss med andra ord, men det kanske var lika bra.
 
Efter vår lilla utflykt bestämde vi oss för att det får bli några dagar hemma och jobbet för att ta det lugnt och få saker gjorda. Vi är nu i princip helt klara med alla brev som ska skickas ut till studentpopulationen igen om tre veckor och idag ska vi pyssla lite med den lilla data vi har fått in från vårdcentralspopulationen. Det går minst sagt sådär på den fronten. Vi börjar bli lite oroliga för projektet men det drabbar nog egentligen mer vår handledare än oss eftersom vi ju mest ska skriva rapporten och skriva vad som gick snett om det gör det. Vi måste faktiskt inte ha "lyckats" med projektet, även om vi ska göra vårt bästa. Huruvida folk vill fylla i enkäter är dock inget vi kan göra sådär jättemycket åt. 
 
Igår skulle vi ta oss en tur till universitetets oktoberfest. Det gick sådär, den var pytteliten och hade dyrt inträde. Det blev därför en kaffe i botaniska trädgården med utsikt över floden och fyra militärhelikoptrar som uppenbarligen hade någon form av övning och cirkulerade över oss i säkert 15 minuter. Därefter blev det en liten promenad längs vattnet för att sedan väldigt spontant ramla in på ett par drinkar på en av barerna. Fantastiskt mysigt och väldigt goda drinkar. 
 
 
 
 
Just nu håller vi som bäst på med att förbereda oss fysiskt och mentalt på vår stora tripp som går av stapeln på söndag. Vi ska bussa uppför the Sunshine coast med stopp i Noosa, harvey bay där vår tvådagarsutflykt till Fraser island avgår, samt slutligen Airlie beach, varifrån vi ska ut och segla i tre dagar runt whitsunday islands och barriärrevet. Behöver vi säga att vi längtar? Vårt största problem just nu heter ryggsäck. Vi har båda stora rullväskor som vi åkte hit med, samt varsin liten ryggsäck, men där får vi ju inte plats med packning för en vecka och rullväska känns inte kalasbra på segelbåt. Det finns en risk att vi måste shoppa en helt enkelt, såvida vi inte får napp hos någon av dem vi frågat om de har något att låna ut. Håll tummarna för oss!
 
På återhörande!

Vi har varit i Sydney!

Nu har vi ju varit helt katastrofdåliga på att uppdatera här så det kanske är på sin plats att vi skriver lite. Vi skyller vår frånvaro på att vi har varit i Sydney fem dagar samt jobbat hårt och varit förkylda övriga dagar (vi har kommit hem och mer eller mindre totaldäckat..)
Så, Sydney!
Vi tog ett sjukt tidigt morgonflyg från Brisbane till Sydney. Vi fick gå upp runt fyra för att ta oss till flygplatsen och hoppa på planet vid 7.30 tillsammans med alla businessmänniskor som uppenbarligen flygpendlar. Resan tog knappt 1,5 timme innan vi åter befann oss på fast mark, den här gången i Sydney. Eftersom vi skulle tillbringa första natten hos Hedvigs kompis som bor strax utanför stan och hon skulle jobba fram till lunch så bestämde vi oss för att ta oss en tur till operahuset (eller ja, vi nästan snubblade över det från där vi gick av tåget..) samt en tur genom botaniska trädgården. Hela tiden gick vi och släpade på våra väskor som blivit pinsamt tunga trots att vi "bara" skulle vara borta fem dagar. Vi tog oss en andra frukost med utsikt över Harbour bridge och operahuset och njöt av solen som började titta fram (det var för övrigt rätt kallt i Sydney, en liten chock efter att ha kommit från varma Queensland..)
 
 
 
När lunchtid närmade sig tog vi oss ut mot Sydneys förorter där vi mötte upp Alex som skulle vara vår husvärd, tog oss ett par rullar sushi till lunch (här kan man alltså köpa sushi i rullar, inte uppskurna utan man får hela rullen inpackad i lite plast och en liten fisktub med soja som man kan droppa över och så äter man det som en french hotdog ungefär). När vi lämnat av oss alla grejer hemma hos Alex tog vi oss en liten (2,5 timmar...) tur runt det gamla OS-området från när sommar-OS hölls i Sydney år 2000. Området var helt gigantiskt med jättearenor för de olika typerna av sporter. En stooooor friidrottsarena, en jättestor simhall, en fotbollsstadion, massa områden runtomrking, en stor bågskyttebana, BMX-spår osv. Promenaden runtom beräknade vi till att den nog var nära två mil och vi var rätt trötta när vi kom tillbaka till lägenheten. 
Alex bror kom och skulle laga middag åt oss och efter vissa fadäser så fick vi ändå mat i oss och gick till sängs och hoppades att vi skulle klara oss från att bli magsjuka.. (Middagen innehöll bla halvråa kycklingkebabspett..)
Efter att ha överlevt natten tog vi oss åter in till centrala Sydney, checkade in på vårt superfräscha hostel och lämnade grejerna där innan vi begav oss ut på upptäcktsfärd i stan. Vi gick ner mot Darling harbour, tog oss en runda i "Chinese garden of friendship", där de helt enkelt har byggt upp en kinesisk trädgård mitt i stan för att uppmärksamma de vänskapsband som finns mellan Australien och Kina, typ. 
 
 
 
Mulánporten!
 
När det började bli lite för kallt i Kina så började vi promenera mot dagens mål som var Sydney aquarium. På vägen dit insåg vi dock att vi skulle behöva äta först och tog oss därför några meter bort till vad som nog bör räknas som CBD, dvs central business district, där vi fick lära oss att på vissa ställen kan man fortfarande få fräsch thaimat för 60 kronor till lunch... Därefter knallade vi åter vidare mot akvariet där vi tillbringade säkert 3 timmar med att titta på alla fantastiskta hajar, fiskar osv. Vi var båda överens  om att sjöhästarna och sjökorna nog var de coolaste djuren (så mycket för alla andra fina fiskar de hade).
 
 
 
På kvällen hade vi fått sponsring från Tandläkarna Hedlund för att äta en lyxig middag på Sydney Tower 360 Bar and Dining. Efter att ha anmält oss i receptionen på nedervåningen (i namnet Hedwum) fick vi gå igenom en säkerhetskontroll och sedan åka hiss upp till själva restaurangen. Det tog ett tag och på vägen upp fick vi lock i öronen. Väl uppe hade vi utsikt över hela Sydney. Tornet snurrar runt, eller snarare, golvet där borden står åker runt ganska långsamt, så servitörerna fick leta lite efter oss och vi fick i vår tur leta efter badrummet eller helt enkelt vänta tills det stod utanför vårt bord. Hursomhelst så hade vi i alla fall en supermysig servitör, som förstod att vi var två tjejer som ville mysa till det lite, och detta plus god mat och god dricka resulterade i en toppenkväll på restaurangen!
Efter att vi ätit (särskilt efter en drink och några glas vin) tyckte vi att det var en bra idé att försöka upptäcka Sydneys nattliv. Vi frågade om tips på vårt hostel och gick till en backpacker-bar. Kvällen slutade dock med det kortaste besöket någonsin på ett uteställe. Vi gick in - och sen ut igen...
 
 
 
 
Fancy dinner
 
På lördagen gick vi på mer sightseeing. Vi började dagen på Paddington markets, en jättestor inomhusmarknad där man kunde köpa allt och lite till. Vi fick med oss lite mystiska frukter som vi kunde ha till mellanmål/frukost och gick mest och insöp atmosfären. Fiskmarknaden var minst sagt cool att se på. Senare gick gick vi över Harbour Bridge (vi skippade Bridge climben där man kan promenera längs hela brons kanter, liksom över själva bron. Vi visste inte om vår känsla för det där med höjder skulle klara det). Vi varäven i området The Rocks (Sydneys äldsta bosättningar), Barracks Museum där vi fick lära oss mer om Sydneys historia och ANZAC Memorial, vilket var rätt mäktigt (ett stort minnesmonument för de soldater som dog i första världskriget och varje stupad soldat har en fastlimmad stjärna i kupoltaket).
På kvällen gick vi ut och åt middag på ett malaysiskt ställe med sjukt god, men väldigt stark mat. De hade även BYO (bring your own booze), men det hade vi inte förstått. Det finns tydligen en hel del restauranger med det temat här i Australien. Mätta så att vi sprack gick vi hem och la oss.
 
 
Sara vid the Rocks
 
På väg upp mot Harbour bridge
Utsikten från Harbour bridge..

Morgonen därpå tog vi en halv frukost på hostelet och en halv på vårt frukostställe rätt över gatan. Sara märkte att hon inte kände sig särskilt pigg då förkylningen som vi fortfarande går och dras med började bryta ut. Hon givck därför tillbaka till hostelet och  la sig ett par timmar medan Hedvig gick för att utforska Sydneys maritimmuseum med dess gamla militärbåtar. De hade även besök av ett fartyg som arbetar mot japanska valjägare ute på haven. Rätt sjukt att höra om deras historier om hur hänsynslösa japanerna är.. (Japan är i princip det enda land som inte skrivit under på avtalen om att inte jaga val). 
 
Sedan hade Sara piggnat till lite och vi tog (om än i olika omgångar) varsin båt ut till Manly beach, ett litet ösamhälle 30 minuters båttur från centrala Sydney. Stranden var jättevacker men tyvärr var det lite för kallt och blåsigt, samt bråttom, för att vi skulle hinna bada. Ett antal modiga surfare var dock i vattnet och tampades med de jättestora vågorna. En lunch vid stranden och en Ben & Jerry-glass senare tog vi båten tillbaka till Sydney för att hinna med vårt sista (obligatoriska) stopp innan vi kunde åka hem, nämligen Bondi Beach. När vi kom dit var det snudd på att det började skymma och det blåste en del så stranden var relativt folktom. Hedvig tog ett väldigt kort och grunt dopp (vågorna var vansinnigt starka både inåt och utåt) innan vi återvände in mot stan och gjorde oss redo för ytterligare en asiatisk middag, den här gången taiwanesiskt. Vi satte i oss dumplings, nudlar, någon wokrätt och lite annat smått och gott där man fick kryssa i en liten beställningssedel för vad man ville ha. Alla som jobbade i köket stod med munskydd och servitriserna var strikt förbjudna att komma i närheten av köket. Det kändes helt enkelt väldigt... Asiatiskt.
 
Sara vid Bondi beach
 
Hedvig badar...
 
En av taiwanrätterna
 
Tillbaka hemma på hostelet så stupade vi som vanligt i säng för att sedan morgonen därpå hinna med lite shopping och en frukost på stan för att sedan hämta våra väskor och ta oss iväg mot flygplatsen.. 
 
Nu ska vi strax till jobbet så vi får berätta om de senaste dagarnas eskapader i ett senare inlägg. 
 
Kram på er!
 

Koalafeber

Nu är första veckan avklarad, och vilken vecka det har varit! Jetlaggen gick över överraskande fort, antagligen tack vare alla tips från australiensarna, så vi har haft mycket energi och hunnit pricka av en del på "att göra"-listan. I torsdags tog vi en helt ledig dag och utforskade staden och dess fantastiska kollektivtrafik..bussarna måste vinkas in, annars stannar de aldrig och när man väl kommer på en buss måste man ha bra koll på var man är, för det finns inget i bussen som avslöjar det :P Men men, det tvingar oss att lära oss snabbt. Väl inne i stan gick vi längs Southbank, doppade fötterna i lagunen där som är en konstgjord sandstrand och shoppade.Sedan skulle vi hitta hem. Det gick inte riktigt lika bra, men hem kom vi till slut.
 
Fredagen var en ren arbetsdag, men på lördagen åkte vi ut till Lone Pine Koala Sanctuary där vi äntligen fick krama en koala! Efter att ha sprungit till koalakramningsstället för att slippa köerna var det äntligen vår tur. Vi kan ju säga att tycker man att bilderna är söta så är det ingenting mot vad de är i verkligheten! Plus att de är ganska tunga... Efter koalorna hade vi även införskaffat lite "Roo-food" (kängurugodis) och begav oss in i inhägnaden där känguruerna hoppade omkring (och emuerna..) Även känguruerna var hur söta som helst och dessutom väldigt pigga på att få äta godis. Sara råkade nog ut för den mest framfusiga av dem alla och höll nästan på att bli vält av en av de större "individerna". Han visste ju precis vad hon hade i påsen och ansåg sig även ha ett perfekt sätt att få det, dvs att stoppa ner huvudet i påsen... Utöver detta blev även Hedvig mer eller mindre jagad av en emu som också ville ha godis... Paniken var ett faktum. 
 
 
 
 
 
 
 
Superläskig emu
 
Efter att ha bekantat oss med övriga djur på parken (som främst bestod av djur från Australien/Queensland, mer och mindre utrotningshotade), tog vi bussen tillbaka till stan och hoppade på en citycat, dvs en snabbåt som går längs med floden och stannar på lite olika ställen. Ett bra sätt att få lite sightseeing och en uppfattning om hur stan faktiskt ser ut. Slutligen tog vi en kaffe innan vi knallade hemåt för att få i oss lite mat och byta om inför en vända på stan. Just nu pågår Brisbane river festival och invigningen var i lördags kväll. Efter att ha blivit snyggast i stan gick vi därför och kollade på vatten- och ljusshowen ute i floden, beundrade lite andra ljusinstallationer samt avnjöt ett par goda drinkar. 
 
 
 
Ljusspel på Brisbane river festival
 
 
 
På söndagen tog vi det lite lugnt och besökte scandinavian festival, där vi även mötte upp en bekant till Sara samt hennes kompis. Vi gick lite längs matstånden och pratade, köpte oss varsin "norsk" våffla och gick hemåt igen. 
 
Idag har vi haft en lång jobbdag. Vi har fått hjälp (vi har en riktig ängel till kille som hjälper oss här) med att få någon som helst rätsida på statistikprogrammet vi ska använda för att samla ihop våra data. Vi har nu skapat en databas där vi ska kunna mata in alla enkäter när de väl är ifyllda sedan. Vi har svurit ett antal gånger över den bristfälliga genomgång på alltihop som vi fått innan vi åkte hit... Dessutom har vi skrivit ut alla enkäter och papper som ska till vårdcentralen där ena delen av vårt projekt ska genomföras. Många papper, mycket sorterande och häftande senare så är vi nu  klara att kicka igång på riktigt. Det firade vi med en löptur!
 
Hoppas att ni har det bra där hemma!
Kram
/The aussies
 
 
 

Brisbane och QIMR!

Hej världen!
Vi har bestämt oss för att Sara ska komma och våldgästa bloggen lite, så det här blir de kommande två månaderna vår reseblogg från Australien. Nytillkomna läsare behöver ju inte läsa längre bak än september 2013 eftersom det är nu vår resa har börjat!
 
Nu har vi tagit oss igenom vår första riktiga dag på "jobbet" eller vad som ska vara vår arbetsplats iallafall. Trots en hel del jetlag lyckades vi ändå göra vettiga/viktiga/nödvändiga grejer mellan nio och tre. Vi har på någon vänster lyckats bli "jätteviktiga" på QIMR (Queensland Institute of Medical Research), vilka vi mest trodde skulle vara som en kontaktperson för oss här. Istället har vi fått varsin dator och arbetsplats i "studentforskarrummet", ID-blippkort så att vi kan komma in på (det helt nybyggda jätte-)centret vilken tid på dygnet vi vill. Vi hade även lyckats "pricka in" Morning tea, där de en gång i månaden bakar fika i mängder och hälsar nya personer välkomna och vinkar av folk som åker därifrån. Vi har fått egna mailadresser, säkerhetsgenomgångar i massor och många handslag och vänliga leenden. Vi känner oss helt enkelt väldigt viktiga och väldigt välkomna. Höjdpunkten blev när vår (supertrevlige) handledare bjöd hem oss på BBQ hemma hos sig om ett par veckor (han ska grilla känguru!). Vår handledare var dessutom jättesnäll och tog oss med till en utsiktspunkt som låg högt över staden och som man behövde köra genom bushen mer eller mindre för att komma till. Vi blev lite förvånade över hur stor staden faktiskt är och hur brett den sträcker ut sig, mycket förorter osv. Det ser dessutom lite kul ut med ett gäng skyskrapor som liksom är ihopklumpade mitt i en gröt av "vanliga" hus. 
 
Efter att vi stämplat ut för dagen så hann vi även med att gå vilse i stan, hitta vad vi sökte en stund, för att sedan gå lite vilse igen. Brisbane är ärligt talat en jättekonstig stad. Floden slingrar liksom mitt i stan och byter konstant riktning i ett sicksackmönster. Det, i kombination med att hela Brisbane i princip består av kullar och dalar gör att det är totalt kaos att ta sig fram här. Man går uppåt, nedåt, i cirklar och runtom saker och får ingen riktig koll på var man befinner sig. Vi hittade dock till floden till slut och hann ta en kaffe i solnedgången innan vi irrade hemåt. Vi bor egentligen väldigt centralt bortsett från att vi som sagt behöver gå lite kringelikrokar för att ta oss in till centrum. 
 
Trots dagens kaosiga strapatser har vi definitivt fått blodad tand och mersmak för staden så i helgen blir det ordentlig sightseeing, försök att hitta lite bättre, titta på koala- och känguruparken och annat smått och gott som staden kan tänkas bjuda på. Vi har även fått nys om Brisbane Festival samt en skandinavisk kväll som hålls på söndag, känns som något man inte får missa!
Vi bjuder även på en liten bildbomb!
 
 
 
(En bild blev visst inte så mycket till bomb, bilduppladdningen tycker inte om oss...)
 
 
 
 
 
 

Brisbane

Så har vi då  slutligen landat i Brisbane och i huset där vi ska bo de kommande två månaderna. Eftersom jag tidigare aldrig flugit mer än fem timmar i sträck har det här minst sagt varit ett kraftprov, särskilt med tanke på att jag drog på mig en förkylning lagom till att jag skulle kliva på bussen från Linköping till Stockholm. Jag kan meddela att förkylning och långflygning inte är särskilt kompatibla med varandra. Att sitta med irriterade slemhinnor, halsont och torra ögon i 2,5+11,5+10,5 timmar är liksom ingen höjdare. 
Efter miljoner säkerhetskontroller, på-och avstigning av plan i London, Hong Kong, Cairns och Brisbane samt en jäkla massa starter och landningar är jag nu sjukt trött och antagligen då en aning jetlaggad. Klockan är nu 20.00 lokal tid och jag ska gå och sova. S och jag har tvingat oss att hålla oss vakna sedan 15-tiden, vårt mål var att vi inte fick lägga oss före 18 och än så länge är jag faktiskt uppe, även om det strax är dags att ta igen ett antal timmars förlorad sömn. Jag har någon typ av lock för mitt vänsteröra som vägrar släppa oavsett hur mycket jag tryckutjämnar, så därmed är jag typ även halvdöv för tillfället vilket är lagom kul. Förhoppningsvis släpper det snart med tanke på att vi redan imorgon bitti ska träffa större delen av alla "viktiga" människor vi ska ha kontakt med här under vår vistelse. 
Huset vi bor i var tyvärr lite av en besvikelse, rätt sunkigt och att det är studenter som bor här sätter sina spår. känns lite som att vara tillbaka i korridoren men snäppet värre tyvärr. Vi har iaf fått veta att det i princip inte finns några farliga spindlar här och att de relativt sällan finns inomhus. Däremot är alla djur typ tio gånger så stora här så de spindlar man ser utomhus lär vara stoooora. Likväl hänger det tydligen "foxbats"/rävfladdermöss? i träden utanför vårt hus som enligt mina "grannar" samt Wikipedia är väldigt stora, vingbredd typ  upp till 1,5 meter... Utöver det ska vi inte heller bli förskräckta om det tassar runt ovanpå taket inatt när vi sover då det bara är pungråttorna som är ute och roar sig. Stänger man inte köksfönstret kan de även komma och hälsa på och smaka på vår mat... Så länge man inte klappar några djur så ska tydligen allt gå bra, även om pungråttorna kan vara söta och inbjudande till lite kelande...
 
Imorgon ska vi som sagt träffa handledare och lite annat och försöka få klarhet i vad vi ska göra under vår tid här. Sedan ska jag och S ta en tur in till centrala Brisbane samt försöka komma fram till vad vi vill göra utöver plugget medan vi är här. 
Tills vi klurat ut det får det helt enkelt bli godnatt. 

RSS 2.0