Lovely shoes
Känner ni igen er i det? Man fastnar för ett TV-program man egentligen tycker är ganska dåligt, men man bara måste fortsätta titta för att få reda på hur det slutar? Några tips på hur man tar sig ur ett tv-beroende?
Panik..
Bloglovin
Back
Brutalt
Ja jag säger då det..
Och nej, jag har inte läst klart varken historia- eller religionstexter. Än mindre räknat någon fysik. Mjao. Det går framåt här borta. Godnatt.
Goda vänner
Igår var jag på en enormt mysig middag hemma hos min vän Emma. Vi var fem stycken från klassen som helt enkelt träffades, åt god mat och pratade och såg på film i varandras sällskap. Jag älskar egentligen den typen av sammankomster, när det är relativt spontant fixat, det behöver liksom inte vara något särskilt. Det viktigaste är gemenskapen. Får hoppas på att det blir mer sådant i framtiden. Vi har blivit alldeles för dåliga på det på sistone. För övrigt så bjöd Emma på Enchilladas. Otroligt gott tycker jag. Särskilt eftersom jag tillhör skaran som tröttnade på vanliga tacos någonstans i sjätte klass efter att ha fått det på varje födelsedagskalas och klassfest man gick på.. Emmas innehöll köttfärs, lök, paprika och lite annat smått och gott som jag faktiskt inte har någon aning om vad det var. Här kommer iallafall min variant som jag också tycker är enormt god, och vill man spara in på kolhydrater/inte gillar tortillabröd så är själva röran jättegod att äta bara som den är.
Enchilladas 4 port
8 små tortillabröd
600 g nötfärs
1 gul lök
3-5 tsk Sambal Oelek
1 burk hot salsa
2 dl lätt creme fraiche
1 (stor) burk majs
2 dl ost (eller lite mindre)
Gör såhär:
Sätt ugnen på 250 grader.
Fräs köttfärsen tillsammans med löken. Tillsätt sambal oelek, salsa och creme fraiche. (Bestäm själv hur starkt det ska vara). Blanda sist i majsen. Lägg röran på bröden och rulla ihop dem. Lägg dem med skåran neråt och strö över ost. Värm i ugnen i ca 10 min tills osten har smält och fått lite färg. (Dock bränner bröden ganska lätt om de är inne för länge)
Servera med sallad och/eller andra taco-tillbehör.
Nu ska det tävlas
http://sannasrum.blogg.se/2010/march/tavling-i-samarbete-med-onskefotose-vinn-s.html?_tmp=d278cfb882f6aff1f404cb822814204530e0e95f
Önskefoto har även en egen hemsida, den hittar ni här:
www.onskefoto.se/studentplakat.jsp
Vuxenliv
På Göteborgs Universitet tänkte jag checka in juridik och medicin samt hur man läser enstaka kurser. Har väl i någon mån redan bestämt sig, sedan vad "ödet" vill med detta är väl en annan femma. Det som skrämmer mig mest är att det faktiskt är nära nu. Man måste bestämma sig, och man måste göra det relativt snart. De här "sista" åren gick lite väl fort kan jag tycka..
Imorgon måste jag lägga in något recept också har jag tänkt, får fundera ut vad man kan hitta på. Nu är jag dock så trött att jag stupar, måste bara överväga om jag ska lyssna klart på Shoreline med Broder Daniel... Jo. Det blir nog så.
Natti
Återkomsten
Idag har jag fått hem nya HM-katalogen och har nu blivit fruktansvärt sugen på att gå och spendera allt jag äger och har. Det som är synd är att det är svårt att veta hur grejerna ser ut i verkligheten, annars är det inte omöjligt att jag har hittat en tänkbar kandidat till studentklänning faktiskt..
På tal om studentklänningar måste jag även hitta ett par passande balskor. Har kommit på att eftersom klänningen jag planerat att ha behöver läggas upp så kan det vara en fördel att veta hur lång man kommer att bli på ett ungefär...
Imorgon har ungefär hela min klass matte E-prov och sitter hemma och svettas. Själv är jag lättad och lycklig som få och tänker inte göra särskilt mycket produktivt av min dag idag. Anser att jag har presterat tillräckligt som det är.
Nu ska jag dock kila iväg och träna, ska jag kunna shoppa något stiligt får man ju gärna komma i det också:)
Fantastic seven
Update 21.28
Har varit på Luciamiddag. Helt amazing. Världens bästa tjejer typ.
Förstår inte varför inte vi kan få ta tåget nästa år igen? Vi har ju vanan inne.
Obegripligt.
Måste dock ha reunion snart igen!
Nostalgi och vilda chansningar
Jag har återupplivat en helt fantastisk låt!
Jag tycker personligen att Andreas Johnsons låt i årets melodifestival var rätt tråkigt. Den fastnade tyvärr inte riktigt, vilket jag tycker är synd, eftersom jag faktiskt gillar Andreas. Han är en riktigt mysig artist. Hursomhelst, jag tror att de flesta minns hans låt från melodifestivalen typ, -06 tror jag det var: "Sing for me". Jag tyckte redan då att det var en helt fantastisk låt och jag langade skepparkavajen och hela köret, bara för att jag tyckte att hela grejen var så mysig.
Så nu ca 4 år och några erfarenheter senare fick jag en snilleblixt och kom att tänka på den där mysiga låten som präglade en hel vår för min del. Sagt och gjort, spotify är min bästa kompis. Och ser man på! Jag hittar inte bara låten, utan jag hittar den i en helt underbar akustisk version och nu är jag lika såld som för fyra år sedan.
Hopplöst...
Om ni vill njuta av låten lika mycket som jag så, varsågoda:
Andreas Johnson – Sing For Me - acoustic
Har för övrigt varit fantastiskt duktig och varit på springtur idag, tro det eller ej. Vad som är ännu mer fantastiskt är väl att jag faktiskt inte fick en hjärtattack. Känns skönt att veta att konditionen inte är i riktigt så dåligt skick som jag befarade...
Dessutom har jag upptäckt att jag har för mycket grejer inom ämnet engelska som är galet tråkiga, men som bara måste göras. Har ett helt värdelöst prov på måndag baserat på helt sjuka häften kopierade ur "De som får läsa cambridge-engelska"s häften... Två häften à ~25 sidor. Vettig kopieringsfilosofi känner jag... Hade ju varit mer miljövänligt att faktiskt ge oss egna häften. Men visst. Man ska inte ifrågasätta lärare. Typ..
Har även fortsätt med min surdegsfanasi. Den här gången chansade jag och det blev lite äpple inblandat, dock för lite för att det skulle märkas, plus att jag hade för lite rågmjöl etc. Men det är ätbart och rätt gott ändå.
En lyckad överraskning
Idag har jag dessutom lagat rotmos. Hur husmanskostigt/husmorsaktigt känns inte det? Det blev faktiskt ganska gott, minns inte riktigt hur det smakade på dagis mer än att man tyckte om det...
Imorgon ska jag dessutom avrättas med min engelska bokredovisning, men jag har faktiskt förberett mig en del, så jag hoppas att det ska gå bra. Problemet är bara att jag blir så himla stakig när jag ska prata engelska i nervöst tillstånd.. Men det får helt enkelt lösa sig. Det var ju en bra bok och jag vet vad den handlade om.
-Problem solved.
I helgen är det äntligen distriktsstämma med MUF, ska bli fantastiskt roligt att träffa hela distriktet igen och få diskutera lite motioner, vad de än må handla om i år...
Recept på brödet kommer här:
(Det är nog nästan det enklaste man kan baka i surdegsväg)
Dag 1, kväll
100 g rågsurdegsgrund
300 g vatten
180 g rågmjöl
Blanda surdegsgrund med mjöl och vatten, täck med plast och låt stå över natten.
På morgonen ska degen vara bubblig och ganska lös.
surdegen från gårdagen
50 g vatten (kallt om det är kyligt, varmt om det är en ruggig dag)(jag använde ljummet)
300 g rågsikt
10 g salt
1/2 tsk kummin (eller lite mer)
Blanda alltsammans i en bunke för hand i en minut eller två. Låt jäsa tills degen uppnåt dubbel storlek på ett ungefär. Min deg tog ca två timmar på sig.
Tryck ner ett bakplåtspapper i en kastrull som rymmer cirka 2 1/2 liter (eller brödform) och kleta ner degen. Strö på lite kumminfrön och lite mjöl, täck med en handduk och låt jäsa tills degen rest sig ordentligt igen, ungefär 1 timme. Sätt ugnen på 275 grader i god tid.
Och så skjuts in i ugnen! Sänk temperaturen till 250 grader. Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och låter det stå ytterligare 15–20 minuter. Sticker man en termometer i brödet bör den visa runt 98 grader när det är klar. Om man vill kan man plocka ut brödet ur kastrullen de sista 10 minuterna och baka klart det direkt på gallret, då får det lite mer skorpa på sidorna som annars kan bli lite bleka.
Det ser ju faktiskt nästan proffsigt ut iallafall...
Måndag
Det här är vad som har hänt sedan sist:
Dag 5, morgon
Upprepa steget från dag 4, alltså häll ut allt utom cirka 50 gram, fyll på med mer mjöl och vatten och rör om.
Dag 5, kväll
Om surdegen efter 10–12 timmar har rest sig ordentligt, nästan till dubbel storlek, och har konsistens som liknar chokladmousse är din surdegsgrund klar.
Nu är det alltså bröd på g, och lyckas jag så visar jag senare.
Idag slutade jag riktigt tidigt och gick och tog en kopp te med några vänner. Lyckades faktiskt kombinera det med "plugg" och jag känner mig nu relativt redo inför min engelska bokpresentation på onsdag.
Nu har jag suttit hemma och pluggat teori i ca två timmar, och jag känner att väjningsplikter och riskbedömningar börjar blanda ihop sig så smått i mitt huvud...
När man pluggar tycker jag att man nästan måste ha något att dricka, vet inte varför men så är det. Eftersom jag för tillfället är i en inte-dricka-kaffe-period så utökar jag nu mitt tedrickande ännu mer. Ett nytt te har införskaffats, och det var verkligen fantastiskt gott. Jag brukar tycka att rooiboste är rätt tråkigt att dricka i längden, men det här innehåller tydligen ananas, citron och pomelo (någon form av citrusfrukt har jag för mig?) och det är verkligen jättegott! Hett tips alltså.
Nu ska jag nog återgå till mina vägmärken, återkommer angående brödstatusen senare.
Planering och självdisciplin?
Idag är jag dagen till ära helt ledig, vilket dock inte innebär att jag tänker (eller har tillåtelse) att lata mig hela dagen. Min to do-list för dagen är faktiskt relativt lång och den här gången tänker jag se till att faktiskt få allt gjort!
* Läsa klart min engelskabok √
* Plugga massor med körkortsteori
* Städa marsvinsburen√
* Mata surdegen √
* Göra klart veckans fysikuppgifter (tro det eller ej, formelsamlingen är faktiskt hemma för en gångs skull!) √
Just det, har ju glömt att uppdatera surdegens fortskridande. Har nu nått fram till dag 4. Mitt schema blir lite omvänt mot receptet eftersom jag råkade starta på kvällen... Det här är iallafall så långt jag har kommit. Måste säga att det sved lite i hjärtat att slänga ut större delen av innehållet i burken... Recepten kommer fortfarande från www.paindemartin.se . Tror att man måste skriva ut det, med upphovsrätt och sådana grejer. Eller?
Dag 4, morgon (kväll för min del)100 g (1 dl) ljummet vatten
90 g (1 1/2 dl) ekologiskt rågmjöl
Blanda i vatten och det nya mjölet. Blandningen kommer nu att bli lite tjockare.
Dag 4, kväll (morgon dag 4 för mig)
100 g (1 dl) ljummet vatten
60 g (1 dl) ekologiskt rågmjöl
Nu bör jäsprocessen ha kommit igång och surdegen bör ha vuxit en hel del. Doften är (dock) inte enbart angenäm, och surdegen behöver fortsätta utvecklas för att den ska bli stark. Häll ut allt utom cirka 50 gram (1/2 deciliter), fyll på med mer mjöl och vatten och rör om. Om surdegen inte kommit igång, låt den stå ytterligare 10–12 timmar innan du fortsätter.
Jag konstaterade att det luktade som sur honung ungefär, känns egentligen inte som något man skulle vilja ha i sitt bröd. Fast okejdå, jämför med hur jäst luktar så är ju inte det det allra mysigaste heller.. Nu är det iallafall inte långt kvar tills jag kan börja baka och jag hoppas verkligen att det här kommer funka...
Nu tror jag att jag måste ta itu med dagens punkter så att jag blir klar någon gång. Plus starta om min dator. Vet inte om det är blogg.se som hatar mig eller om min dator bara är allmänt grinig..
Måste för övrigt se till så att min kategori på sidan kommer tillbaka. Den försvann spårlöst efter att jag grejat lite med designen (som för övrigt är helt osammanhängande och relativt ful) och den här texten ska dessutom inte vara i fet stil. GAH!
Update 12.45
Boken är färdigläst och marsvinen har flyttat hem igen. Dock blev jag distraherad av en nödvändigt, om än oplanerad sysselsättning. Nämligen att rensa min strumplåda. Jag förstår inte hur många strumpor man plötsligt bara har en av. Det är ju knappast så att man glömmer en strumpa och bara har på sig en när man går hem? Jag vill även minnas att jag hade ett relativt stort antal svarta strumpbyxor. Någonstans runt fyra-fem iallafall. Idag fann jag ett par. Var de andra har tagit vägen har jag ingen aning om. Frågan är om de fortfarande befinner sig i huset?
Här är iallafall en efterlysning på några av de ensamma stackare jag har uppmärksammat idag..
Har någon sett någonting är alla upplysningar värdefulla. Någon saknar sin andra hälft..
Frustration
Något som jag verkligen inte tycker om är när man har ett antal olika saker, med deadlines relativt nära varandra, som måste bli klara i princip samtidigt. En sak är om man kan göra klart det för att sedan bara lägga det åt sidan. Men när man faktiskt måste ägna sig åt det kontinuerligt under en tid så blir jag till slut vansinnig över att inte kunna bocka av det på min to do-list. Till saken hör kanske också att jag verkligen inte har ro till att påbörja något annat innan det första faktiskt är färdigt. Helt enkelt, jag hatar att ha flera projekt igång samtidigt.
Upphovet till mitt gnäll är projektarbetesdagen, en av två, som har genomgåtts idag. Förvisso har relativt mycket blivit gjort, men att veta att det inte är helt färdigt än på länge kan göra en vansinnig för mindre.
Hursomhelst. Jag har spenderat min efterdag med att läsa min engelskabok (som tillhör kategorin skolarbete). Det var ungefär vad jag orkade med efter en dag på stadsbiblioteket med konstant skrivande.
Idag har jag dessutom inte gjort ett skapandes dugg, men kan ju dela med mig av min systers tabbe från helgen. Det skulle tillverkas maränger av överblivna äggvitor från middagen. Tror dock att hon missade raden "torr och fettfri bunke" i receptet och körde ner det hela i en halvblöt skål. Resultatet blev en marängsmet som inte ville bli hård, utan blev något mellanting, typ som muffinssmet...
Hon liknade det vid "GUF" (dvs ogräddad marängsmet som man kan få i Danmark som topping på glassen), blandade ner rivet citronskal och serverade med frysta hallon. Det skulle tydligen vara gott, enligt henne åtminstone. Men jag måste ju erkänna att det såg rätt fint ut:
För övrigt försöker jag pilla med designen. Det går ju lagom bra måste erkännas...
Tidsfördriv
När man slutar tidigt är det ju naturligtvis en bra plan att ta med sig något plugg man ändå behöver få klart, och faktiskt ta itu med det så att det är färdigt. Det var min plan med veckans fysikläxa, men att få med sig två böcker, en miniräknare och en formelsamling blev tydligen för mycket för mitt huvud, miniräknaren och böckerna är det enda som ligger hemma nu. Med andra ord, fysik utan formelsamling är ungefär som att hm, laga mat utan recept går ju faktiskt, så kanske skriva utan penna. Åtminstone för mig som faktiskt inte orkar lagra alla energilagar som finns i bakhuvudet.
Lösningen blev ett försök till att lösa uppgifterna ändå, blandat med brödbak. Jag hade ju faktiskt jäst kvar sedan mitt lilla misstag igår, och surdegen blir inte klar på länge. Så det fick bli rågbröd/kakor som varvades med fysiken.
Rågbröd
50g jäst
1,5 tsk salt
6 dl ljummet vatten
6 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke, strö över saltet och häll på vattnet. Låt stå i 5-10 min. Rör därefter om med en trägaffel tills jästen har löst sig.
Tillsätt därefter mjölet, rågmjölet först, och blanda ihop det snabbt. (Det blir en ganska kladdig deg)
Lägg över en handduk och låt jäsa 40 min.
Blanda därefter lite till med trägaffeln, och häll ut degen på ett mycket mjölat bakbord. Fös ihop degen utan att knåda den till en "limpa" som sedan delas i fyra delar. Lägg bitarna på plåtar med bakplåtspapper (två på varje), och tryck ut degen till runda platta kakor.
Låt jäsa 15-20 min.
Grädda bröden i 225 grader i 15-20 min, och låt sedan svalna på galler.
De ser rätt grå och tråkiga ut, men de blev väldigt goda, och man blir riktigt mätt!